Работодателите запитаха енергийния министър Теменужка Петкова кога ще получат отговор на поставените проблеми с цената на тока. Това стана ясно от открито писмо, изпратено от АОБР до министерството на енергетиката.

Те напомнят, че ако има нередности, съответните органи биха могли да се самосезират

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

Освен до главния прокурор индустриалците ще подадат сигнал и до КЗК и КЕВР

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" отелязва неимоверни скокове. Към 3 юли 2019 г. бе най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

В началото на седмица директорът на НЕК Петър Илиев пред енергийната комисия в парламента, която изслуша сектора за състоянието на свободния пазар, заяви, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова посочи, че вече е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. 

Повече хора имат интерес от високите цени на тока, установили АИКБ

Повече хора имат интерес от високите цени на тока, установили АИКБ

Пазар "Ден напред" определя цените, заяви Румен Радев от АИКБ