Българският бизнес успя да се справи с редица предизвикателства в кризата и днес предлага добри възможности за взаимноизгодни партньорства.

Това изтъкна президентът Румен Радев във Виена по време на кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия. Във форума се включиха представители на българския и австрийския бизнес в областта на енергетиката, банковия сектор, автомобилната индустрия и високите технологии.

Австрия е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика и ние ценим опитът в управлението и изграждането на нови отношения между бизнеса и обществото, посочи Радев.

Енергетика

Държавният глава подчерта, че постигнатата предвидимост в енергийния сектор у нас се дължи на повишената сигурност на доставките на енергийни ресурси и ниските цени на електроенергията. Президентът открои постигнатите през последните месеци от България споразумения с Гърция и Турция за достъп до техните терминали за втечнен газ и газопреносни мрежи. Страната ни е част и от все повече международни коридори за пренос на енергийни ресурси към Европа, включително и по инициатива на България като "Solidarity Ring", за увеличаването на доставките на природен газ от Азербайджан, допълни Радев.

Зеленият преход е изключително важна цел за ЕС, но тя не бива да бъде постигана за сметка на прибързаното затваряне на базови мощности, загуба на конкурентоспособност и на икономически възможности, ръст на цените и тежка цена за европейските икономики и нашите общества, подчерта българският президент.

Радев: Бързането със зеления преход ще подклажда евроскептицизма

Радев: Бързането със зеления преход ще подклажда евроскептицизма

Затварянето на базови мощности е противопоказно

Банковият сектор

Като особено перспективна област на сътрудничеството с Австрия Румен Радев отбеляза високите технологии в областта на финансовия и банков сектор. Специализиран софтуер, разработен от български компании, се използва от водещи банки в Африка, а европейски банки установяват свои управленски центрове в страната ни, открои държавният глава.

Автомобилната индустрия

Румен Радев отбеляза стабилното развитие на автомобилния сектор в страната ни, която е сред водещите доставчици на компоненти за автомобилната индустрия в Европа, включително в областта на софтуера. В България работят над 350 компании в тази сфера, които имат около 75 000 работници. Все повече автомобилни компании откриват в България свои научни и развойни центрове, подчерта още президентът.

Икономика

Румен Радев посочи също така стабилните показатели на българската икономика като конкурентни предимства на страната ни в Европа.

  • Икономически ръст от 3.4% за 2022 г.,
  • Ниско съотношение на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт,
  • Значителен ръст на индустриалното производство и на износа, както и квалифицираните кадри.

Припомняме, държавният глава Румен Радев е на посещение в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер. По-късно днес предстои двамата да проведат среща във Виена.

Румен Радев реши да напомни, че е главнокомандващ и в мирно време

Румен Радев реши да напомни, че е главнокомандващ и в мирно време

От летището в София заяви интереса на цяла Европа: Незабавно прекратяване на бойните действия