От Реформаторския блок-Глас Народен призоваха енергийния министър Теменужка Петкова да провери дейността на трите държавни дружества АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица - Изток 2", които произвеждат над 90 % от електроенергията.

В отворено писмо до Петкова те обясниха, че поскъпването на тока за бизнеса с до 60% ще има силно негативни последици не само върху бизнеса, но и върху покупателната способност на всички български граждани.

Призоваваме Ви да инициирате проверки на дейността на трите държавни дружества АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица - Изток 2", произвеждащи повече от 90% от електроенергията, търгуваща се на свободния пазар, се казва в писмото.

От политическите формации искат проверките в държавните енергийни дружества да установят дали дружествата използват нелоялни търговски практики, дали са налице картелни споразумения помежду им или с някои от търговците на пазара. Проверката да установи и дали изкуствено се създават дефицити в предлагането на електроенергия в определени периоди на засилено търсене, с цел завишаване на цените, се казва в писмото.

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

АЕЦ "Белене" трябва да бъде дадено на инвеститор

От Реформаторския блок искат да се предложи система, която да осигури по-голяма конкуренция сред производителите на ток, отстоявайки разбирането, че когато три държавни дружества предлагат повече от 90% от търгуваната енергия на борсата, е много по-лесно да се картелират или да съгласуват помежду си търговското си поведение;

От Реформаторския блок-Глас народен искат и законови промени, които да дадат право и отговорност на КЕВР да осъществява надзор върху Българска Независима Енергийна Борса ЕАД. Регулаторът да следи и производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия на пазара.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести

Реформаторите предлагат енергийният министър да разреши производителите на ток над 5 MWh да започнат да предлагат електроенергията на енергийната борса.

Настояваме да предложите и наложите такива правила, които да подсигурят достатъчно прозрачност и свободна конкуренция между производители, търговци и потребители на електрическа енергия, се казва в позицията.

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

КНСБ, КТ "Подкрепа", КРИБ, БСК и АИКБ излязоха с позиция

Считаме, че е Ваш дълг да водите прозрачна енергийна политика в защита на държавния и обществения интерес", и да "защитавате интересите на потребителя чрез осигуряване на равнопоставен достъп, прозрачни процедури и икономическа обосновани цени", се казва в призива на реформаторите.

Те припомнят, че представители на 4 работодателски и 2 синдикални организации заявиха готовност за протест, след като през декември 2017 г. сигнализираха, че на техни членове е предложено увеличаване на цената на тока с до 60% се казва в позицията на реформаторите.

На 5 декември 2017 г. пиковата цена на свободния пазар достига 202,05 лв., което е скок с 100 % в сравнение с пиковата цена на предходния ден - 4 декември.

Подобни резки движения в цените, при липса на повишаване на разходите за производство на електрическа енергия с повече от 5%, са симптом за наличието на нелоялни търговски практики.

Това създава хаос на пазара и е въпрос на време увеличението да се отрази негативно и на българските потребители на стоки и услуги. В края на миналата година парламентът прие промени в законодателството, според които всички производители на ток над 5 MWh, ще предлагат електроенергията на свободния пазар, но това така и не се е случило до днес. Това укрепва монополното положение, което държавните дружества, производители на ток, имат на пазара, се казва в писмото на реформаторите.