Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за допълнителни ежемесечни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от производители на електрическа енергия, предложен от ДПС. От партията предлагат определени производители да заплащат допълнителна вноска само от приходите, реализирани на електроенергийната борса за периода април 2022 г. - декември 2022 г. От ДПС искат допълнителни вноски във фонда да правят производители на ел. енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500 киловата и над 500 киловата от разликата между постигната средномесечна цена на пазар "Ден напред". Предложението е вноска по този механизъм да не дължат производителите, използващи въглища или природен газ, като първично гориво. Мотивът за изключението е, че тези производители не реализират свръхпечалба поради разходите, свързани с парниковите емисии и природния газ.

Отпускат 30 млн. лв. за ВЕИ в държавните болници

Отпускат 30 млн. лв. за ВЕИ в държавните болници

Процедурата е в процес на одобрение

Предложението достатъчно дълго закъсня, каза Рамадан Аталай. Управляващите отдавна били предупредени да предприемат мерки за компенсиране на бизнеса заради високата инфлация. Правителството трябваше да намери възможност и да предложи това решение, което е в една стъпка, през която могат да се събират тези средства, които са непредвидимата печалба, която се акумулира в държавните предприятия, каза още той. Не виждам някои от политическите формации да са против това решение, изтъкна Аталай. Депутатът недоумява защо на днешното заседание не присъства финансовият министър Асен Василев като смята, че финансист номер едно трябва да е щастлив от предложението на ДПС. От ПП изразиха съмнение за противоконституционност на предложението. Затова и формацията няма да го подкрепи.

Няма противоконституционност, обясни Аталай. Има цели сектори, в които има систематични проблеми, подчерта и Станислав Анастасов.

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

КЕВР обеща да предложи визия, която да не налага

Това, което се случва на пазара на енергия, е извънредно положение, коментира и Росица Кирова от ГЕРБ. Тя застана зад предложението на ДПС като антикризисна мярка. Решението е закъсняло, смята Драгомир Стойнев от БСП. В някои сектори, по думите му, се виждат свръхпечалби и трябва да се въведе справедливост. Той попита за кои производители мярката ще се отнася и заяви, че в тази част проектът трябва да се допълни. Това решение от временен характер може да стане постоянно, според червения депутат, и затова е по-редно подобна мярка да има място в закона. Стойнев иска стабилност на решението, което по думите му е добро. И законопроект ще ви дам, обеща му Рамадан Аталай.

Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката, посочи на свой ред, че цената на тока за бита е най-ниската в Европа. Фонд "Сигурност на енергийната система" се използва и в момента за компенсиране на високите цени на електроенергията, посочи той. Министерство на енергетиката предлага да се доразвие предложението, изтъкна Данаилов. Трябва да се вземе сравнително спешно решение, отчете той.

След два часа дебати предложението бе отхвърлено от депутатите в комисията.