Новият министър на енергетиката Румен Радев и екипът му първоначално са продължили политиката, наследена от служебното правителство за развитие на българската енергетика, но финансовият министър Асен Василев му "забил нож в гърба", като отнел всички средства за това, взимайки цялата печалба на Българския енергиен холдинг в размер на 1,5 млрд. лева.

Това коментира пред bTV бившият служебен енергиен министър Росен Христов.

"Това бяха средства, необходими на БЕХ за ремонт на ПАВЕЦ "Чаира", за да участва в петролопровода "Александруполис-Бургас", да участва в проекта за новите реактори AP-1000.

В момента министърът е фактически с вързани ръце, като министерството на енергетиката се управлява от Асен Василев, който решава за какво да се харчи и за какво не.

"Виждаме и много рязко връщане към руската зависимост - атакува се договорът с "Боташ" (турският газов доставчик). Единственото, което се постига, са ползи за доставчиците на тръбен газ", коментира Христов. И бе категоричен - неоснователни са изказаните съмнения от новата власт относно договора с Турция за доставка на газ и призова да се разследва всичко по въпроса.

Бившият шеф на енергийното ведомство коментира и намерението за продажба на реакторите за АЕЦ "Белене" на Украйна. По думите му това е нелоша идея, но преди да се вземе решение, трябва да се анализират всички други опции относно това как могат да бъдат оползотворени тези мощности. А именно - да се изчака анализът, възложен на "Фраматом" дали могат да се построят все пак реакторите или да се продадат, но съответно на кого е най-изгодно и на каква цена. "Защото говорим за оборудване от над 1 милиард, 1% грешка е 10 милиона."

Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари
Обновена

Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари

Тогава Росен Христов се е срещнал с украинския енергиен министър в Швеция