Ако от "Демократична България" толкова много са искали да сменят представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас", то имаха тази възможност, когато бяха част от редовни кабинети.

Така служебният министър на енергетиката Росен Христов отговори на позицията на ДБ, в която обвиниха Христов в 7-месечно забавяне в процедурата.

Kогато ДБ са във властта, забавяния не ги притесняват, изтъква енергийният министър. Той се обосновава с това, че още на 29 януари 2022 г. същите народни представители, които днес се оплакват от забавената процедура по смяна на представителя в "Лукойл Нефтохим Бургас", са питали предшественика на Христов Александър Николов за същия казус.

"В отговора си той обяснява, че ще бъдат разработени "ясни критерии" и проведен "прозрачен конкурс" за избор на нов представител", подчертава Христов.

По думите му на 28 юни 2022 г. е проведено Общо събрание на дружеството и въпреки че предишното ръководство на МЕ е обявило намерение за смяна, такава не е направена. Христов обобщава, че няколко пъти правителството с участието на "Демократична България" е имало възможност за смяна, но не я е направило.

Енергийният министър изтъква, че когато служебното правителство встъпило в длъжност през август 2022 г. не е бил открит дори и процес на разработка за провеждане на конкурс, камо ли финализиран такъв.

"Разбираемо, това не притеснява въпросните депутати от ДБ, които показват двоен аршин за един и същ казус и за един същ парламентарен въпрос. Когато техен редовен министър е забавил процедура, отговорността се прехвърля на служебния", посочва Христов.

Той подчертава, че основните работни ангажименти на експертите в Министерството на енергетиката са блокирани с изготвяне на десетки въпроси на депутати от ДБ, които целят единствено да отклонят вниманието от бездействието на депутатите, които за месец и половина не са приели нито един закон.

Спрямо последните политически индикации- редовно правителство ще има в най-кратки срокове, смята Христов и допълва, че то може да направи смяната още през месец юни. В противен случай служебното правителство има готовност да финализира процеса и да реши и този заварен проблем, заключи Христов.

И след 7 месеца не е ясно как държавата ще посочи своя представител в „Лукойл Нефтохим“

И след 7 месеца не е ясно как държавата ще посочи своя представител в „Лукойл Нефтохим“

И преди два месеца това се обсъждаше в Министерството на икономиката