Служебният министър на енергетиката Росен Христов бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас". За това алармират в днешния празничен ден от "Демократична България".

Още през октомври 2022 г. в рамките на 48-ото Народно събрание, депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев е задал писмен въпрос до министър Христов за нуждата от нов председател, особено на фона на това, че мандатът му е изтекъл. Припомняме, че 48-то Народно събрание гласува хипотеза в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, при форсмажорни обстоятелства оперативното управление на обекта от критичната инфраструктура да се поема от държавен представител.

Тогава отговорът е бил, че Министерство на енергетиката разработва процедура, така че прозрачно и обективно да бъде избран нов представител на държавата в посоченото дружество.

Тази процедура се протака вече 7 месеца, става ясно от отговора на въпрос, зададен и в 49-ия парламент до енергийния министър, като отговорът е с дата 18 май.

"Представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД ще бъде избран след провеждане на конкурентна и прозрачна процедура. Трябвало да бъдат одобрени критерии, на които да отговаря представителят на държавата и да бъде изработена процедура за избор. Но "на този етап няма одобрени критерии и не е обявена процедура за избор", заявява Ивайло Мирчев и коментира, че явно това е изключително сложна работа, която отнема повече от половин година.

Обсъждат как и кой точно ще управлява рафинерията в Бургас при форсмажор

Обсъждат как и кой точно ще управлява рафинерията в Бургас при форсмажор

Държавата трябва да е подготвена и да реагира в рамките на часове

Припомняме, в края на февруари месец от "Лукойл" бяха дадени гаранции за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България, въпреки ограниченията, които се налагат покрай санкциите, въведени от ЕС, но по които България получи дерогация. Също така компанията пое и ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.