Първият танкер с втечнен природен газ за България, съгласно подписаното споразумение между "Булгаргаз" и компанията "Боташ" пристигна на терминала в Турция. След регазификация, газът ще бъде доставен до България, информират от МЕ.

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева са на посещение в Турция и посрещнаха лично първия танкер. Те ще проведат и среща с представители на компанията "Боташ".

Росен Христов изрази увереност, че, благодарение на сключения договор с "Боташ", България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента, уточни той.

По думите му това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура. Според Христов успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

Енергийния министър посочи, че очаква тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област да продължи да се развива.

Споразумението за достъп до газовата инфраструктура в Турция беше подписано в началото на януари. Договорът е за срок от 13 години и позволява годишно да се транспортират до милиард и половина кубически метра природен газ, купен от различни източници.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер", която спечели обявения от "Булгаргаз" търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 година.

Едно от условията на "Булгаргаз" за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

Христов и Златева посрещат лично първия танкер в Турция

Христов и Златева посрещат лично първия танкер в Турция

"Шениер" спечели търга за осигуряване на необходимите количества за 2023 г