На днешното си заседание Министерският съвет одобри сключването на споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., съобщиха от правителствената пресслужба.

Чрез споразумението "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на Република България, за периода 01.01.2023 г. - 31.12.2035 г.

Положителният ефект от подписването на Споразумението и последващ стандартен договор за доставка на природен газ с BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., ce изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на "Булгаргаз" ЕАД в размер до 1,3 млрд. куб. м. годишно.

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Министерството на енергетиката изготвя Енергийна стратегия на България

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на "Булгаргаз" ЕАД на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ.

С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Република Турция.

Сключеното споразумение ще доведе и до допълнителни приходи за "Булгартрансгаз" ЕАД от резервиране на капацитет. Освен това ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона.

Росен Христов подписа с Турция и реши проблема с природния газ

Росен Христов подписа с Турция и реши проблема с природния газ

Споразумението се сключва за срок от 13 години