Пускането на газовата връзка със Сърбия в експлоатация по график ще бъде през октомври. Това посочи по време на проверка на работата по междусистемната връзка в района на село Доброславци служебният енергиен министър Росен Христов, цитиран от Нова телевизия. Той увери, че изграждането на интерконектора напредва по график и дори има леко изпреварване. "Абсолютно сигурни сме, че ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета", категоричен бе той той.

Христов отбеляза, че капацитетът на газовата връзка ще бъде 1,8 млрд. куб. м годишно.

По думите му в момента с осем европейски страни се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа. Целта била другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Енергийният министър каза още, че страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

Той заяви също, че новата газова връзка ще бъде с реверсивен поток, като България може да купува газ и от Сърбия. Росен Христов обясни, че основно обаче се предвижда интерконекторът да бъде използван в посока България - Сърбия, тъй като сръбската страната все още зависи от руския газ. "Тази възможност за реверсивни доставки ни дава една допълнителна сигурност в случай на нужда да доставяме газ от Централна Европа", допълни той.

Припомняме, че началото на реалната работа по строителството на междусистемната газова връзка беше поставено на 1 февруари т. г. в присъствието на държавния ни глава Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич.

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Радев предложи на Вучич заедно да преговаряме за количества газ

България все още ползва скъпия газ от "Чирен", но се подготвя искане до Европейската комисия за компенсация, коментира също Росен Христов при посещението си в района на село Доброславци, цитиран от БНР. По думите му компенсацията би осигурила запазване на цените. Христов уточни, че искането е в рамките на европейска директива за компенсиране на цената на газа и ще се работи по него. Той посочи още, че следващата седмица са поканени на разговори газовите асоциации, за да се разработи работеща схема. Очаква се анализите по въпроса да приключат до 1-2 седмици.

Властта готви компенсации за високите цени на газа от Чирен

Властта готви компенсации за високите цени на газа от Чирен

Ще е нужно и одобрение от Европейската комисия

Компенсаторният механизъм за запълване, който ще бъде договорен, има отношение и към попълването на газовото хранилище "Чирен" в следващите месеци, каза от своя страна директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, отново цитиран от националното радио.