"Булгаргаз" окончателно предложи 82,12 лева/MWh ( без акциз и ДДС) да е цената, на която да продава през ноември 2023 г. природен газ на крайните снабдители и на лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на обществения газов доставчик.

От дружеството посочват, че предложената цена остава с повече от 10% по ниска от ценообразуващия индекс TTF "месец напред" за ноември, който се е покачил значително през последния месец поради предстоящото начало на отоплителния сезон.

От "Булгаргаз" допълват, че през октомври цените на природния газ са се повишили осезаемо и в резултат на геополитически събития, достигайки до най-високите си нива от февруари 2023 г. насам - 54-56 EUR/MWh.

Припомняме, че утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на газа за октомври е 60,41 лв./MWh. Ако окончателното предложение на обществения газов доставчик бъде прието, синьото гориво през настоящия месец ще е с близо 35,94% по-скъпо. Първоначално "Булгаргаз" предложи цената за ноември да е 67,27 лв./MWh, като впоследствие стана ясно, че дружеството ще поиска тя да е по-висока заради повишението на ценообразуващия индекс TTF.

КЕВР трябва да вземе решение за цената на природния газ за ноември в рамките на днешния ден.

Над 50% по-скъп газ през декември спрямо октомври очаква Булгаргаз

Над 50% по-скъп газ през декември спрямо октомври очаква Булгаргаз

Очакваната цена за декември е с 37% по-висока от поисканата за ноември