С малко над 4% ще бъде увеличението на цената на електроенергията за бита от 1 юли. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Коментарът си той направи след участието си във форума "Зеленият преход в Централна и Източна Европа - енергийна свързаност, зелено финансиране и иновации".

Първоначално КЕВР предвиждаше токът да скочи с 3,63%, но както стана ясно преди две седмици, малко след встъпването на власт на новото правителство, бившият служебен енергиен министър е издал заповед, по силата на която в микса за бита да бъдат включени значителни количества еленергия от държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2, която иначе би работила на сериозна загуба при текущите пазарни цени.

Токът ще скочи с над 3,63% от 1 юли

Токът ще скочи с над 3,63% от 1 юли

Виновникът за това бил Росен Христов

Постфактум Росен Христов пък обясни, че това е обичайна практика, необходима заради решение на Народното събрание от 2019 година, което задължава правителството да осигури работата на държавния ТЕЦ. По думите му КЕВР също така му били представили предварителен доклад, според който цената щяла да се повиши с едва 0,3%.

"Не са 0,3%, по-скоро 0,4%, тоест увеличението ще е в този диапазон (малко над 4%)", отговори Иван Иванов на въпрос на News.bg. "Максимум 0,5%", застрахова се все пак шефът на енергийният регулатор.

Иванов направи изрична уговорка - това са прогнозни стойности. "Разбира се, цената за бита за новия регулаторен период ще бъде определена до 30 юни, като комисията ще обяви решението след свое заседание."

По-високи глоби за ЕРП-тата искат депутатите и КЕВР

По-високи глоби за ЕРП-тата искат депутатите и КЕВР

През 2022 г. КЕВР е наложила глоби в размер на 1 млн. 256 хил. лева на 6 дружества