Увеличаване на глобите за електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор обмислят депутатите от Комисията по енергетиката и представителите на КЕВР. Това стана ясно по време на заседанието на ресорната енергийна комисия, на което председателят на регулатора Иван Иванов представи отчет за свършеното от КЕВР за изминалата година.

Въпросът бе повдигнат от председателстващия комисията Делян Добрев от ГЕРБ, който представи тенденцията от все повече жалби от собственици на готови обекти, които не могат да се включат към електрическата мрежа заради необосновано забавяне от страна на ЕРП-тата. "Изградени обекти чакат по 6 месеца, година, без да могат да се присъединят, като така се създават пречки пред инвеститорите. Да въвеждаме ли жестоки санкции?", попита Добрев шефа на КЕВР.

Подобни случаи се увеличават все повече през последните месеци, след като заради рекордните цени на тока, в някои дни надминали 1000 лева за мегаватчас на свободния пазар, довело до бум на строежа на соларни и ветропаркове, а масово оправданието на ЕРП-тата и ЕСО е, че липсва капацитет за присъединяване към мрежата. С пари по ПВУ обаче се предвиждало значително увеличаване на капацитета на мрежата в страната.

"За беда глобите, които са определени преди повече от десетилетие - по максимално 20 000 лева, като че ли не стряскат енергийните дружества, затова може би е нужно да има увеличение, за да знаят те, че такава санкция виси над тях като дамоклиев меч при нарушения", съгласи се Иван Иванов.

В две насоки може да се работи по затягане на санкциите - по-ясно определяне на срокове за свързване към мрежата в закона, както и повишаване на глобите.

През 2022 година КЕВР е наложила глоби в размер на 1 милион 256 хиляди лева на 6 дружества, като най-солена санкция е получила НЕК - 625 млн. лева.

Енергийно дружество отнесе 165 000 лв. глоба за манипулиране на пазара

Енергийно дружество отнесе 165 000 лв. глоба за манипулиране на пазара

Нарушението е извършено в периода 1 януари 2021 г. - 31.03.2022 г.