С 5.8% се увеличава общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. спрямо предходния месец, съобщава Националният статистически институт.

Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.3%, в преработващата промишленост - с 1.8%, и в добивната промишленост - с 1.0%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 6.3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 2.6%. Намаление на цените се отчита при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.1%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. нараства с 31% в сравнение със същия месец на 2020 г. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 70.5%, в преработващата промишленост - с 19.4%, и в добивната промишленост - с 12.5%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 50.9%, производството на химични продукти - с 31.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 22.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.2%.

С 8.4% се увеличава индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2021 г. спрямо предходния месец.

Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.5%, в преработващата промишленост - с 2.7%, и в добивната промишленост - с 0.8%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 9.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.3%, производството на основни метали - с 4.3%.

Намаление е отчетено при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0.4%.

Васил Велев очаква двуцифрена инфлация заради цените на тока

Васил Велев очаква двуцифрена инфлация заради цените на тока

Бизнесът се опасява от загуба на покупателната способност

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември нараства с 35.4% спрямо същия месец на миналата година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 66.9%, в преработващата промишленост - със 17.5%, и в добивната промишленост - със 17.4%.

Спрямо ноември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 54.1%, производството на основни метали - с 49.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 13.5%, производството на електрически съоръжения - с 13.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2021 г. нараства с 1.6% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 24%.