С около 10 % ще поевтинее природният газ от 1 юли. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР. Иванов уточни, че поевтиняването ще се случи, независимо от движението на цените на петрола на световните пазари.

Иванов не очаква резки промени до края на годината, тъй като цените на световния пазар се били стабилизирали. Сортът „Брент” се предлагал на цени от около 50 долара, което според шефа на енергийния ни регулатор било добре. Именно това го навеждало на мисълта, че сериозни изменения в цената на природния газ не можели да се очакват.

До месец Иван Иванов очаква да бъде готова газовата връзка с Гърция. На първия етап обаче пазарът нямало да окаже влияние върху цените на синьото гориво.

Иванов обясни, че сериозно отражение върху цените обикновено имало, когато се развие самият газов пазар. Винаги либерализацията и конкуренцията раждали по-добро качество на стоката – в случая природния газ. Имало показатели, които характеризират качеството и цените на природния газ, но в никакъв случай не нараствали, обясни още Иван Иванов.