Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното събрание приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). Вносители са депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев и депутатът от ДПС Станислав Анастасов. Народните представители гласуваха с 14 гласа "За", 2 гласа "въздържали се" и без против.

Предложението в законопроекта дава възможност на фаза идеен проект, инвестиционният проект да представи в достатъчна дълбочина всички елементи на обекта и площадката му, а в последствие да бъде осъществяван контрол върху приложението му чрез издаване на съответните разрешения по ЗБИЯЕ. С новото предложение се уточнява, че това изискване за издаване на отделна лицензия за всеки енергиен блок на обща площадка се отнася само до лицензиите за експлоатация.

Мотивите на законопроекта са следните: Регулаторната практика в ЕС и в развитите държави с ядрена енергетика преимуществено прилага безсрочни лицензии. С навлизането на ядрени реактори от ново поколение проектният срок на експлоатация на ядрените централи вече достига 60 години с опции за удължаване, поради което и малкото останали държави със срочни лицензии преминаха към безсрочни. Освен това, поради факта, че удължаването на срока на лицензията става на практика с издаването на нова лицензия, се стига до неразбиране на ролята на тази нова лицензия сред нашите международни партньори.

Поради тези причини се предлага въвеждането на безсрочни лицензии за определени видове ядрени съоръжения. Провеждането на периодичен преглед на безопасността (ППБ) е фундаментално изискване на Директивата за ядрена безопасност, конвенциите в областта на безопасното използване на ядрената енергия и стандартите на МААЕ. Предложението за въвеждане на безсрочните лицензии е развито като се запазва изискването за извършване на ППБ на всеки 10 години, но в рамките на действащата лицензия. Във връзка с тези изменения се прецизират и текстовете за заплащане на годишните лицензионни такси.

Припомняме, че през октомви 2023 г. правителството обяви намерението си да построи 7 и 8 блок на АЕЦ Козлподуй.

Въвеждат механизъм за контрол на въглеродните емисии по границите

Въвеждат механизъм за контрол на въглеродните емисии по границите

Промените в Закона за ограничаване изменението на климата бяха приети с 14 гласа "за" и 2 "въздържали се"