Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното събрание приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. Законопроектът е внесен от депутатите на ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова (ПП-ДБ).

Народните представители гласуваха с 14 гласа "За" и 2 гласа "въздържали се" - без против.

По време на заседанието на комисията присъстваха експерти от МОСВ, които заявиха, че са се запознали със законопроекта и подкрепят в цялост заложените текстове по предложението. За министерството е важно промените да се случат с оглед на това, че задължените лица от октомври 2023 г. възниква задължението да подават декларации за количествата внесени материали, обхванати от регламента.

Даниела Божинова от "Зелено движение", част от парламентарната група на ПП-ДБ също заяви, че от формацията ще подкрепят законопроекта, но имат критики към спрямо самия подход към закона - те искат климатичните цели да се превърнат в правни актове. Кога ще има текстове, които да внесат в този закон и нещата, които по секторно като цели имаме с европейския закон за климата и целите от пътната карта? Кога може да стане това и може ли МОСВ да даде доклад какви други изменения ще бъдат направени в закона и кога народните представители могат да ги очакват, запита Божинова.

Апостол Дянков от WWF България заяви, че от неговата организация приветстват и подкрепят законопроекта.

Със законопроекта се създава на механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите, който въвежда европейки Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите (МКВЕГ). МКВЕГ предвижда въглеродна такса на границата на вноса на определени продукти от трети страни - стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на сертификати за емисии. Митническите органи не следва да допускат внос на стоки от лица, които не са одобрени декларатори по МКВЕГ. МКВЕГ се основава на система за деклариране, при която одобрен декларатор по МКВЕГ, подава ежегодно декларация за съпътстващите емисии на стоите, внасяни на митническата територия на Съюза, и връща съответстващи на тези декларирани и верифицирани емисии брой сертификати по МКВЕГ.

С предложения законопроект се предлага в националното законодателство да бъде определен национален компетентен орган по функционирането на МКВЕГ, а именно изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околната среда.

В ЕС се разбраха за въглеродните емисии

В ЕС се разбраха за въглеродните емисии

От България се изисква най-малко намаление