Пазарът на горива в България е силно конкурентен. Това подчертават от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). От асоциацията изтъкват, че на този пазар освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар.

Позицията на асоциацията е във връзка със зачестилите изявления, че на пазара на горива у нас съществува картелно споразумение. Такива изявления са правени от представители на работодателски организации и браншови структури в транспорта, както и на всевъзможни „експерти“. От Българската петролна и газова асоциация са категорични, че подобни твърдения, освен че показват некомпетентност, очевидно имат за цел да окажат натиск на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в момента извършва секторен анализ на пазара.

Според асоциацията всяка заинтересована страна може да внася сигнали до КЗК, но не и да произнася присъди.

От асоциацията призовават всички коментатори да уважават правовия ред в страната. В позицията си до медиите те припомнят, че законодателството на страната е оторизирало Комисията за защита на конкуренцията да се произнася дали на определен пазар има нарушение на правилата за защита на конкуренцията или не.

Преди да се произнесе КЗК всички изявления по темата били откровено празнословие и клеветничество. От асоциацията подчертават, че всеки добросъвестен анализатор има достъп до огромен обем информация за начина на формиране на цените на горивата в държавите от ЕС и България, за предходни решения на КЗК по повод проверки на пазара на горива и в по-широк смисъл за практиката на този регулаторен орган при установяване и санкциониране на картел на други пазари. Винаги е добре да се чете преди да се говори, подчертават още от асоциацията.