Съкратените миньори от "Въгледобив Бобов дол" ЕООД ще протестират на входа на мината - на портала пред бариерата. Недоволството им е заради неизплатените обезщетения при съкращение и неизплатените ваучери за храна за месеците септември, октомври и ноември 2016 г., съобщиха от Отрасловия синдикат на КТ "Подкрепа".

Готвят съкращения на 450 работници от „Въгледобив Бобов дол”

Готвят съкращения на 450 работници от „Въгледобив Бобов дол”

Уведомлението за масовото съкращение е подадено в бюрото по труда

Съкратените работници и служители очакваха да започнат да получават дължимото им обезщетение за безработица от НОИ. От Националния осигурителен институт (НОИ) няма законово основание да пристъпи към изплащане на обезщетения, преди да са изплатени от работодателя.

Това допълнително нагнети напрежението и обедини миньорите. Те се принудиха да започнат протести, тъй като отказът на работодателя да изплаща дължимите обезщетения обрича работниците и техните семейства на глад и мизерия.

Наемът за мини „Бобов дол” не е плащан с години

Наемът за мини „Бобов дол” не е плащан с години

В договора обаче няма предвидени санкции

Ръководството на Отрасловия синдикат в мината всеки ден води преговори по исканията на съкратените ни колеги, но до този момент без резултат. Исканията на протестиращите са справедливи. Някои от тях работят над 20 години в мината, съобщават от синдикалните организации.

Припомняме, през октомври денонощия наред миньори стачкуваха на 500 м под земята заради неизплатени заплати. По време на стачката имаше опити да бъдат разделени протестиращите, като от ръководството на рудника обещаваха, че ще платят заплати само на тези, които прекратят стачката.