Потребителският съвет към ЧЕЗ призова за бързи мерки за овладяване на кражбите на електроенергия и посегателствата над съоръжения от електроенергийната инфраструктура. Те настояват за законодателни промени, които да включват строги и ефективни санкции, съобщават от компанията.

Възможностите за защита интересите на хората са обсъдени на среща на големи потребителски организации и ЧЕЗ.

Заради посегателства над съоръжения от началото на 2014 г. до 31 август 2016 г. електричеството на територията на Западна България е прекъсвало средно по 2 часа на ден. От обобщената статистика става ясно, че почти 1000 души дневно са стояли без ток само в Западна България за престъпните деяния върху елементи от мрежата.

В отворено писмо, подписано от членовете на Потребителския съвет, се подчертава, че огромната обществена значимост на проблема изисква единодействие - законодателно и обществено, в мерките, които се предприемат. От Потребителския съвет призовават да бъдат обединени усилията за постигане на общата цел, а именно запазване на инфраструктурата на България и защита на интересите на българските граждани.

За да се бори с кражбите и посегателствата ЧЕЗ Разпределение подменя медните кабели с алуминиеви, тъй като те не представляват интерес за крадците. Освен това се инвестира във физическа охрана на съоръженията, извършват се редовни обходи на мрежата.

162 хиляди проверки за кражби на електроенергия са извършени от дружеството от началото на 2014 година. Съставени са 16 000 констативни протокола за нарушения.

Над 55 гигаватчаса е дотаксуваната електроенергия за този период. От компанията уточняват, че реално откраднатото количество може да е много по-голямо, тъй като според нормативната уредба периодът за дотаксуване в България е един от най-късите в ЕС - до 3 месеца - въпреки че нарушението може да е продължавало много повече.

В момента при дотаксуване на 100 кВтч електроенергия се начисляват 11.86 лева без ДДС, докато редовните клиенти за същото количество биха платили с 51% повече, или 18 лева без ДДС, отбелязват от ЧЕЗ.

През септември от компанията призоваха за въвеждане на високи санкции за кражбите на електроенергия и създаване на фонд, където да постъпват приходите от санкциите, след като бъдат покрити вредите, претърпени от дружествата.

От ЧЕЗ смятат, че средствата от фонда могат да отиват за целеви инвестиции, за подпомагане на енергийно бедните, както и за повишаване на сигурността на електрозахранването.