Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Това заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод драстичния скок на цените на електроенергията за бизнеса.

Припомняме, преди дни Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че се подготвят нови сигнали до прокуратурата заради манипулация на пазара на ток.

По думи на Димитров индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти е имало ненормални цени по сегмента "Ден напред". Според него обаче обяснението било не в производителите, а в търговците. Имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения и ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично, категоричен бе Димитров.

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, негодува АОРБ

Президентът на КНСБ коментира и предложенията на Конфедерацията за данъчни промени, които ще бъдат обсъдени в петък.

Той посочи, че КНСБ предлага въвеждане на необлагаем минимум.

От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10%. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението", обясни Димитров, изтъквайки, че такъв необлагаем минимум има в 16 държави от ЕС.

Според КНСБ трябва да бъде увеличен и налогът върху дивидентите и да има данъчни стимули за млади семейства. Димитров посочи, че неравенствата в България са най-дълбоки в целия Евросъюз, като разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти.

Тази несправедливост се отразява и на спестяванията - 2/3 от българите нямат и един лев в банка, подчерта той.

КНСБ предлага 9 промени в данъчната система

КНСБ предлага 9 промени в данъчната система

Очакваните приходи от мерките са над 2 млрд. лева