Токов и топлинен удар за България. Токът и парното поскъпват. Не трябваше да се задържа цената на природния газ. Това заяви в студиото на Нова телевизия енергийният експерт и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

Заради това задържане сега през октомври ще има по-чувствително поскъпване. Според него такса "задължение към обществото" ще скочи.

Минимум 25-27% ще е скокът на газа на есен по прогноза на Божков.

Парното скача със 7%, токът - с 2%
Обновена

Парното скача със 7%, токът - с 2%

За крайните потребители на природен газ увеличението е в рамките на 6.5%

В студиото беше още един енергиен експерт - Атанас Тасев. Той обясни, че хората не разбират какво прави КЕВР. Регулаторът не определя цени, той определя пределните цени, изтъкна той.

Цената на газа зависят от доставките, а доставките зависят от нефтения индекс, обясни Тасев. Тъй като имаме един доставчик трябва са приемем тези цени, по думите му. Ако има повече доставчици, цените ще падат, смята експертът.

Тасев смята, че поскъпването не е фатално. Трябва да има дългосрочно прогнозиране, препоръчва енергийният експерт. Според него ако е имало правилна политика по доходите сега нямало да има такова недоволство за скока в цената на тока и парното.