Въпросът е слънце или вятър? Нерядко имаме нужда от комбинирано лечение, за да се постигне максимален ефект. С въпрос, на който се намери медицински отговор пулмологът и народен представител от парламентарната група на ПП-ДБ Александър Симидчиев откри кръгла маса на тема "Енергията от възобновяеми източници в морските пространства", провела се в сградата на Народното събрание. Законопроекта касае енергията от възобновяеми източници в морските пространства и има за цел изграждане на Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Черно море.

По време на обсъждането на темата в парламента присъстваха неправителствени организации, народни представители от парламентарните групи на "БСП за България" - Мая Димитрова и Борислав Гуцанов, както и депутати от "Възраждане" - Коста Стоянов и Константина Спасова.

От БСП успяха още преди да започне кръглата маса да спретнат скандал, тъй като скандално било вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев да не присъства на това обсъждане.

Симидчиев обясни кои са трите елемента на устойчивото развитие - социално справедливи, икономически изгодни и политики, свързани с опазване на околната среда.

Любен Дилов: Няма икономическа изгода от строежа на вятърни перки в Черно море

Любен Дилов: Няма икономическа изгода от строежа на вятърни перки в Черно море

Минусите за околната среда и туризма са повече от плюсовете

По думите му, когато се говори за енергетика, трябва да се учим от природата, която е направила най-устойчивото съществуване. България е в период на стабилно енергийно потребление, посочи Симидчиев. В Европа ВЕИ-тата са нараснали на 16.6%. Въпреки, че са нараснали многократно, те са едва 14% от микса в световен мащаб, отчете народният представител.

Слънчева енергия за 2022 г. в Европа е с по-малко солари и фотоволтаици, отколкото има България. В Европа обаче изграждането на ВЕИ-та е нараснало с почти 30%, докато в България - 13%, посочи Александър Симидчиев.

Той открои, че дяволът е в детайлите - с вятърна енергия страната ни ще има най-голям шанс за успех. Може да има вреди, но огромната част могат да бъдат избегнати с предварително планиране и подходящо структуриране на база създаването на енергийните мощности, обясни Симидчиев.

"Ще свърши ли лекцията, ние сме чели закона", чуха се неодобрителни възгласи в залата на парламента относно законопроекта Симидчиев уточни, че ефектът върху популацията на риба в морето има научни данни и те сочат, че негативните ефекти са малки.

Морската камара иска поправка на решението на парламента за ВЕИ в Черно море

Морската камара иска поправка на решението на парламента за ВЕИ в Черно море

След анализ за възможните вреди за морската икономика, биоразнообразието и морските ресурси

Атанас Карагеоргиев, хотелиер и част от Съюза на хотелиерите се обяви против законопроекта, тъй като ВЕИ-тата в Черно море ще доведат до промяна на вълненията и популацията на рибите. Когато една перка бъде разположена в морето, в нашия район, където и да се разположат вятърни паркове, трябва да са близо до сушата и да пречат, посочи Карагеоргиев.

"Вятърни паркове има в Северно море, но там няма развит туризъм или ако, то той не е свързан с морето. Вие обричате целия бранш на гибел", предупреди той. И запита как браншът ще оцелява само и само, за да е в угода на частния бизнес. Каква социална отговорност, като хотелите ще затворят, а рибарите ще си заминат. Вашето социално отговаряне е да бъдете в подкрепа на чужди интереси - чужди лобистки интереси, изтъкна Карагеоргиев.

Александър Симидчиев добави, че е чул доста каза неща, но не е чул конкретни факти.

Борислав Гуцанов от БСП също се заяде. Как ви се вижда - седиш на плажа и срещу вас се върти перка, запита той. Според него с перките в морето няма да има туризъм в България. Обрича се туризмът, рибарството, поставя се на изпитание екологията, предупреди Гуцанов. Натискът, който ви оказват, е доста по-голям и ангажиментите са такива, че да унищожавате няколко бранша и да подложите цялото Черноморие на страшно изпитание, коментира Борислав Гуцанов. И настоя - законопроектът е срамен, лобистки и трябва да бъде изтеглен веднага.

Симидчиев уточни, че не е съгласен с тезата на опозицията и заяви, че перките няма да се виждат от брега на морето.

Законът за ВЕИ отново разбуни рибарската общност

Законът за ВЕИ отново разбуни рибарската общност

Рибарите смятат, че с него се ограничава дейноста им

Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците, заяви, че изграждането ВЕИ в морска среда е много скъпо. За да бъде икономически ефективен източникът на енергия, трябва да бъде максимално близо до потребители. ВЕИ-тата в морска среда никога няма да бъдат близо до хората. Може би само депутатите и инвеститорите, които ги изграждат няма да ги виждат.

По отношение на птици, морски бозайници, морска и дънна фауна ще е изключително податливо на ВЕИ-тата в Черно море, посочи Матеева. И запита с какво е необходим законопроектът и с каква цел се създава? Трябва да се спре унищожаването на природата. Вносителите на законопроекта трябва да го оттеглят, настоя Ирина Матеева.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) защити законопроекта за изграждане на ВЕИ-та в Черно море. Той обясни, че ВЕИ-тата ще бъдат много навътре в морето и ще се инициират в 4 морски зони - близо до Шабла, близо Варна, близо до Обзор и близо до турската граница. България е единствената държава в ЕС, която не е предприела мерки за развитие на офшорна вятърна енергия в морето, посочи Владимиров.

В крайна сметка в зала "Изток" на Народното събрание пристигна бившият енергиен министър и настоящ депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той уточни, че законопроектът няма да бъде подложен на второ гласуване, докато не бъде изчистен и докато не бъдат удовлетворени заинтересованите страни. Делян Добрев настоя и всички заинтересовани страни да напишат писмени становище по темата, за да може партиите в некоалицията да прецени дали законопроектите за ВЕИ-та в Черно море ще върви напред или ще бъде оттеглен.

Където се изгради такъв офшорен парк и ВЕИ-та в Черно море, няма да има риболов, оплакаха се още представители на неправителствени организации.

Възраждане дадоха трибуна на рибар: Слагат перки и вятърът спира

Възраждане дадоха трибуна на рибар: Слагат перки и вятърът спира

Според "Възраждане" Законът за ВЕИ е лобистки

Мартин Владимиров от ЦИК репликира и увери, че няма да има забрани за риболова, ако се изградят ВЕИ-та в Черно море.

Мая Димитрова от БСП заяви, че е срамно партиите на некоалицията да искат писмено становище и така да им се затвори устата.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ заяви, че това, което приема за много валиден аргумент е да се поканят хора, които са работили за и във ветрогенераторни паркове.

Павел Зехтинджиев от Института по биоразнообразие към БАН заяви, че към законопроекта трябва да бъде отчетена цялата налична научна база по темата. Трябва да се заложи на научните изследване, да се включат и това ще гарантира устойчивостта, за която се говори, а не желанието и емоциите, каза още той.

Туроператорите не желаят вятърни перки край морските курорти

Туроператорите не желаят вятърни перки край морските курорти

Те се опасяват, че това ще отблъсне туристите