Към момента икономическата изгодност на проект за вятърни перки в Черно море клони към нула, което е огромна загуба за бъдещ инвеститор. Това заяви депутатът от ГЕРБ Любен Дилов - син, цитиран от БНР. Според него някой е решил да усвои едни пари за проучване без изобщо да смята да строи такива паркове.

По думите му Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море, в този му вид е несъвършен и много прилича на лобистка поправка.

Дилов посочи, че в един такъв проект минусите за околната среда и туризма са повече от плюсовете. "Водят се спорове за перките, че ще са вътре, че няма да се виждат, но цялата преносна инфраструктура-тя е по дъното, на брега. Всичко това е свързано със законови регулации, за които в закона няма ред.", поясни той.

Според него в момента у нас е доста по-изгодно да се изграждат соларни панели като алтернативен източник на енергия.

Припомняме, че НС прие на първо четене Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Рибарите реагираха остро на законопроекта. На идеята се противопоставиха и туроператорите.

Морската камара иска поправка на решението на парламента за ВЕИ в Черно море

Морската камара иска поправка на решението на парламента за ВЕИ в Черно море

След анализ за възможните вреди за морската икономика, биоразнообразието и морските ресурси