Ако се загуби инерцията, набрана от текущото управление при преговорите за доставка на природен газ, като служебен кабинет започне разговорите с продавачи отново, то това поставя на риск доставките за страната ни. Това мнение изрази пред bTV председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски.

От думите на Рибарски стана ясно още, че в момента в България се доставя природен газ без дългосрочни договори, като нуждите на страната се задоволяват от еднократни сделки с всички възможни партньори. Така обаче било във всички европейски държави.

"В момента всички държави са изправени пред справяне с доставките на газ, които се договарят от днес за утре буквално. Дългосрочните договори, които всички имат с "Газпромекспорт", не са надеждни", каза народният представител. 

Откриха газовата връзка с Гърция, азерският газ се очаква през август

Откриха газовата връзка с Гърция, азерският газ се очаква през август

Цената на азерския газ е същата, като записаната в договора с Газпорм

"Напълно възможно е служебен кабинет да възобнови от отношенията с "Газпром". Но отново остава въпроса за надеждността на тези доставки - тръбопроводи постоянно се спират", подчерта още той.

Със заработването на интерконектора с Гърция, открит от премиерите на двете страни вчера, но газ по който ще потече наесен, то това, смята Рибарски, щяло да доведе до осезаем спад на цената на синьото гориво.

А що се касае до възможностите все още да се състави кабинет в текущия парламент, Рибарски също отстоя партийната линия, изказана нееднократно от Кирил Петков и Асен Василев: "Щом сега не постигаме съгласие, не виждам защо да разговаряме ако те получат трети мандат. Ако те приемат политиките, които предлагаме, може все пак да водим разговор."

ПП скептични за правителство с трети мандат

ПП скептични за правителство с трети мандат

Днес по-рано партията върна на президента неизпълнен мандата