България няма да има истинска либерализация и свободен пазар на електроенергия в пълния смисъл на думата.
Това предположение направиха от Българския енергиен форум на пресконференция, посветена на развитието на българската енергетика и информирането на обществото ни за нея.

Не съветваме битовите потребители да тръгват на този опасен експеримент да излизат на свободния пазар”, заръча председателят на форума Иван Хиновски. Той посочи, че и сега има такива примери за битови потребители, сами избрали доставчика си на ток, но те не са особено успешни и удачни. „Получават се сравнително по-високи и неясни цени”, изтъкна мотива за този съвет Хиновски.

Сред другите препоръки на Българския енергиен форум към хората е, ако все пак решат да си избират доставчик на електрическа енергия, то да не го правят само на база на информация от сайта. „Внимателно трябва да проучите колко абоната вече има, колко е оборотът му”, изтъкна Хиновски и заръча: „Внимателно четете договора, който ви се предлага”.

„Ако вие отидете на свободния пазар и търговецът ви фалира, разходите ви ще скочат многократно”, предупредиха още от Българския енергиен форум. „Стойте си при ЕРП-та, правете си анализи, озъртайте се, но засега си останете при същия доставчик на електроенергия”, се обърна още веднъж към битовите потребители Иван Хиновски.

Той обаче посочи, че усилията на индустрията трябва да бъде насочени точно към другата страна  - излизане от регулирания пазар на електроенергия. 

Като друг минус на идеята за либерализирания енергиен пазар е свиването на регулирания пазар, което ще даде отражение в цените в посока нагоре.

Притеснение на енергийния форум още е, че парламентът няма да успее да приеме важните законодателни промени, свързани с енергийната борса, до Нова година, тъй като те са голям група и по тях няма консенсус.

Експертите обърнаха внимание и на друга енергийна тема, а именно появилата се информация, че Европейският съюз ще ни забрани да използваме въглища и дърва за отопление. „Тези изказвания не са верни и са спекулативни”, отсече Хиновски.
Той призна, че към форума от няколко дена непрекъснато се отправят въпроси на притеснени българи и заради това искат да обяснят, че  такава директива няма.

Въглищата и дървата ще продължават да бъдат източник на отопление, но ЕК иска от нас да започнем да прилагаме мерки за екологично използване на тези материали”, обясни председателят на форума и отново призова – „Нека да бъде спокоен българинът”.