"Тази наша позиция не е нова, намери отражение и в цялостната визия на Министерството на енергетиката за развитие на електроенергетиката, но не е лошо да си я припомняме при всеки повод. Формулирахме няколко стратегически направления, в които смятаме, че трябва да се развива атомната енергетика. На първо място - максимално използване на оставащия ресурс на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Технически тези блокове може да работят до 2047 и 2051 година. Но за да се случи това има технически и административни дейности, които не е проблем да се извършат", представи основата на концепцията на Българския атомен форум (БУЛАТОМ) Петър Манчев.

Приоритет номер две - започване на изграждането на нови ядрени мощности. "Визията е към 2050 година да стигнем до ниво 4000 мегаватчаса произвеждана енергия". Тази амбиция, подчерта Манчев, се обуславя и от това, че неминуемо предстои извеждането от експлоатация на въглищните мощности, най-малкото заради икономически причини - все по-повишаващите се цени на въглеродните квоти на ТЕЦ-овете. А какъв е реалистичният план - на всяка една от площадките - в Козлодуй и Белене, да се построят по два нови блока.

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

Сред приоритетите, за които настояват от БУЛАТОМ, следва да залегне и развитието на технологията на малки модулни атомни реактори.

От организацията са оптимисти, че евентуален бъдещ кабинет, респективно мнозинство в парламента, ще върви по пътя на развитие на атомната енергетика. "В 48-то Народно събрание 140 депутати бяха готови да подкрепят тази наша визия. От "Да България" против са двама човека и половина. Ако го запитате единия - Матрин Димитров, къде са нашите 7 милиарда евро, той не може да ви отговори. Защото той обясняваше как проектът "Белене" е нерентабилен. Няма фалирала ядрена централа", каза в отговор на въпрос на News.bg председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев.