Започват разговори за привличането на китайски финансов инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той трябва да осигури 49 % от средствата за изграждането на блока. Това обяви в Пекин премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Борисов обясни, че препоръката в новия модел за строителството да се включи китайска компания е направена по инициатива на американската компания „Уестингхаус”. Предстои темата да бъде обсъдена с премиера на Китай.

Припомняме, че финансовият модел на „Уестингхаус" беше отхвърлен, тъй като липсваха ясни отговори на въпросите колко ще струва изграждането, както и каква ще бъде цената на електроенергията от новата мощност. Американската компания обаче не е изключена от разговорите, които продължават да се водят.

Борисов сподели, че самата „Уестингхаус” е поискала среща, за препоръча да се потърси контакт с китайски инвеститор. Китай и в момента работи с „Уестингхаус” и имали съвместна дейност.

Правителството поставя и още условия във финансовия модел. Бойко Борисов обясни, че сред тях е да се направят предварителни договори, след финансово-икономически анализ, дали енергията, която произвеждаме, ще ни стига изцяло за вътрешно потребление, или ще изнасяме от нея. Условие е да подпишем с наши съседи предварително за определено количество енергия, което да бъде изнасяно след построяването на мощностите. Борисов подчерта, че Сърбия също води усилени преговори в изграждането на свой блок с Китай.

Той е категоричен, че още отсега трябва да е ясно какво ще се случва с ядрените ни мощности след спирането на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.