Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова е засилила съмнението, че тя е "един бушон". Това заяви в ефира на Нова президентът (2002-2012) Георги Първанов.

По думите му Петкова много хладнокръвно и спокойно е понесла ситуацията.

Относно сделката с ЧЕЗ той смята, че държавата трябва да се включи.

"Държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители", категоричен е Първанов. Той не вижда потенциал. По думите му сделката с ЧЕЗ не буди довери в обществото и това е сериозен проблем.

"Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес. Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът "Кой?", изтъкна президента Първанов.

Държавният глава в периода 2002-2012 г. не вижда АЕЦ "Козлодуй" като алтернатива на АЕЦ "Белене". Той иска да се работи по двата проекта.

"На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", а още повече, че там имаме свръхнатовареност - имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат", обясни Първанов.

Той е категоричен, че ако говорим за сигурност, АЕЦ "Белене" е много по-сигурен проект.

Първанов коментира спорът за отразяването на комунизма в учебниците.

"От всички спекулации с историята, тази с учебниците по история е най-тежка. Има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г. Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.", заяви Първанов.