Трите eнерго-разпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са готови за работа при зимни условия, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Проверката се извършва за трета поредна година от Министерството на енергетиката. На произволно избран принцип са проверени енергийни обекти в районите на градовете Горна Оряховица, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Чирпан, Дупница, Благоевград, Кресна, Симитли, Сандански, Перник и Радомир.

В подстанциите са изпълнени необходимите мероприятия, които подготвят системата за действие при есенно-зимния сезон. Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение, информират от ведомството на Теменужка Петкова.

Всички проверени електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки. Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени. До края на месеца ще бъдат премахнати клони на единични дървета, които са в близост до въздушни линии за ниско напрежение.

Министър Петкова лично проверява запасите от въглища

Министър Петкова лично проверява запасите от въглища

Проверяват превантивно енергийните дружества преди зимния сезон

Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед. Според резултатите, те са подготвени за работа при зимни условия.

За действие при извънредни ситуации от трите ЕРП-та и ЕСО са организирали аварийни екипи, които са на денонощно разположение. Те са на територия на страната. Екипите са оборудвани с високо-проходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни дейности.

Припомняме, от МЕ проверяват и наличието на т.нар. "студен резерв" в електроцентралите.