Дейностите по проекта за удължаване живота на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" вървят по график, съобщиха от дружеството стопанин на централата.

"Всички дейности по проекта за удължаване срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" се реализират в срок и съгласно утвърдения за това график", се казва в съобщението.

Започва планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Кодлодуй"

Започва планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Кодлодуй"

Пети блок на атомната централа работи със 100% натоварване

Резултатите са станали ясно на 16 декември, когато в Козлодуй е проведено заседание на управляващия комитет по проектите за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" до 60 години.

В срещата са участвали шефове на енергоцентралата и представители на фирмите, заети с реновацията - АО "Русатом Сервис", АО "Концерн Росенергоатом", "Electricite de France", "Риск Инженеринг" АД, АО ОКБ "Гидропрес" (част от машиностроителното подразделение на "Росатом" - "Атоменергомаш") и АО "Атомтехенерго".

5 блок на Козлодуй може да работи до 2047-ма, обяви Росатом

5 блок на Козлодуй може да работи до 2047-ма, обяви Росатом

Становището на "Росатом" е договорено с българската страна

На срещата са прегледали докъде е стигнало изпълнението на дейностите по проекта, както и актуалния план-график. Според направените проучвания техническото състояние на оборудването и тръбопроводите е добро.

Русия достави оборудване за модернизиране на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Русия достави оборудване за модернизиране на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Така мощността му се повишава до 1 100 мегавата

Договорът между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциума АО "Русатом Сервис" - "Риск Инженеринг" АД за изпълнение на дейностите по разработване на обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" до 60 години бе подписан на 28 януари 2016 г.