"Уестингхаус Електрик" подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици в подкрепа за базирани на технологията AP1000 нови ядрени проекти на площадката на АЕЦ "Козлодуй" в Северна България и други проекти в целия регион, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Документите са подписани в сградата на Американската търговска камара в София в присъствието на енергийния министър Румен Радев, посланика на САЩ в България Кенет Мертен, председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев и др.

От българска страна меморандумите са подписани от пет компании - "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО Консулт", "ЕнергоСервиз" и "И Кю И България".

От енергийното министерство посочват, че с подписаните документи се задълбочава потенциалът за сътрудничество в производството на ключови компоненти, включително системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

Петков: Енергийната сигурност е гарантирана, нов блок в АЕЦ "Козлодуй" до 2035 г.

Петков: Енергийната сигурност е гарантирана, нов блок в АЕЦ "Козлодуй" до 2035 г.

Работи се за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира"

Румен Радев коментира, че е изключително доволен, че пет български компании стават част от процеса по изграждането на нова ядрена мощност и изрази очакване скоро към тях да се присъединят и още. Според него изграждането на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес. Радев увери, че екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да подпомогне този процес.

По думите на президента на "Енергийни системи, Уестингхаус електрик" Дейвид Дърам българската ядрена верига за доставки има богат опит и е от ключово значение в подкрепата за усилията на компанията да достави успешно най-модерния, доказан в света реактор AP1000.

От "Уестингхаус Електрик" очакват сътрудничеството с "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД по проекта за изграждане на нов ядрен блок с технологията AP1000 да създаде голяма екосистема от местни компании, работещи в областта на ядреното инженерство, която да се превърне в гръбнака на базираната на тази технология бъдеща ядрена индустрия в цяла Европа.

Площадката за нов реактор в Козлодуй вече е от национално значение

Площадката за нов реактор в Козлодуй вече е от национално значение

Решението цели да оптимизира административните процедури, свързани с устройственото планиране на централата,