Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер предполага, че участниците в компанията за газопровода „Южен поток” са имали различни причини, за да се откажат от проекта.

Запитана от кореспондента на БНР в Брюксел дали основната причина за обявеното от руската компания „Газпром” прекратяване са били възраженията на Еврокомисията, свързани с конкуренцията, Вестагер заяви, че това е труден въпрос. Самата тя не може да определи различните причини за случилото се. Не иска да се опитва да гадае какви са мотивите на участниците.

Припомняме, по-рано „Газпром” съобщи, че разтрогва договора за строежа на газопровода „Южен поток”. Съветът на директорите на газовата компания е одобрил споразумението на „Газпром” с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяване действието на договора. South Stream Transport B.V. са се съгласили да освободят „Газпром” от изпълнението на задълженията си по договора.

Европейската комисия бе поставила условие тръбата да дава възможност на различни фирми да продават синьо гориво по нея, съгласно европейското законодателство. Това стана след основаването на проекта за газопровода „Южен поток” от Русия до Италия през територията на България.

В края на 2014-а президентът на Русия Владимир Путин обяви в Анкара, че проектът се прекратява. Като причина той посочи позицията на Европейския съюз.

Междувременно, от родната правителствена пресслужба обясниха, че става въпрос за прекратяване на договора за изграждане на морския участък на проекта. Българският енергиен холдинг и българската страна нямат участие в него. Договорът, за който ставало въпрос, бил с дружеството „Южен поток транспорт”, което изцяло е собственост на „Газпром”.