Газпром съобщи, че разтрогва договора за строежа на газопровода Южен поток.

Съветът на директорите на газовата компания е одобрил споразумението на Газпром с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяване действието на договора.

South Stream Transport B.V. са се съгласили да освободят Газпром от изпълнението на задълженията си по договора.

Тасс припомнят твърденията на български медии преди време, че е възможен рестарт на проекта, което е било опровергано от руската страна.

В Брюксел подозират различни мотиви за отказа от „Южен поток”

В Брюксел подозират различни мотиви за отказа от „Южен поток”

Еврокомисар Маргрете Вестагер не иска да гадае

Компанията South Stream Transport B.V. е създадена за строежа на морската част на "Южен поток". Предполага се, че част от активите на компанията може да бъдат използвани при строежа на „Турски поток”.

До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта "Южен поток", заявиха от Министерството на енергетиката, цитирани от БТА.

Междувременно председателят на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков коментира пред журналисти, че компанията разчита през 2016 година да достави в Европа 160 млрд. кубически метра газ, при средна цена за първо тримесечие – 180 долара.

По думите на Зубков цената на газа продължава да следва тази на нефтените котировки и в периода на падане на цените. За пример той даде, че в първото тримесечие на 2015 година природният газ е бил 284 долара.

Междувременно, от родната правителствена пресслужба обясниха пред националното радио, че става въпрос за прекратяване на договора за изграждане на морския участък на проекта. Българският енергиен холдинг и българската страна нямат участие в него. Договорът, за който ставало въпрос, бил с дружеството „Южен поток транспорт”, което изцяло е собственост на „Газпром”.