Има реална опасност от запалване на въглищата заради по-продължителното спиране на работата в рудник "Бабино". Съществува опасност и от концентрация на метан. Проблемът е обсъден на среща в "Мини Бобов дол" между синдикатите, мениджърския екип и експертите по безопасност, съобщи БНР.

След спирането на тридневните протести миньорите се върнаха на работа в рудника, за да подготвят един от участъците за производство, както беше записано в споразумението.

Ситуацията в "Бабино" към момента е високорискова, каза Владимир Топалов, който е председател на федерация "Въгледобив" към КТ "Подкрепа". Това се е превърнало в тема номер едно при разговорите за набелязване на конкретните мерки за стабилизиране на предприятието.

Този рудник е доста тежък и от друга гледна точка - наличието на газ метан, който създава допълнителни трудности. Спирането на добива води след себе си до запалването на въглищата.

Запитан с кого преговарят синдикатите и обезсмисля ли се подадената от изпълнителния директор на мината Красимир Чаврагански оставка, след като се оказа, че той е едноличен собственик на дружеството, Топалов заяви, че се надява Чаврагански да приеме работеща схема, която да е от полза на всички. При всички положения съществуващата структура няма да остане, категоричен бе той.