Само един вариант има за бъдещето на АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на изпълнителния секретар на Българския атомен форум Станислав Георгиев пред БНР. Намирането на решение за централата стана належащо, след като страната ни бе осъдена да плати на руснаците 670 милиона евро за поръчаното оборудване. Ежедневната лихва, която Националната електрическа компания (НЕК) трябва да плаща, е в размер на 167 000 евро.

Още миналия месец енергийният министър Теменужка Петкова покани у нас руски експерти, с които да обсъди проблема с АЕЦ "Белене", припомни той. Посоченият от нея период беше втората половина на август. Дори беше казано кои ще са хората от българска страна, които да влязат в работната група. Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че в страната ни е била китайска делегация, с която е била обсъждана АЕЦ "Белене". 

Изпълнителният секретар на Българския атомен форум Станислав Георгиев коментира, че работната група би мола да извърши само документна проверка.

"Основните въпроси, които трябва да се решат – какво да се прави по-нататък за АЕЦ "Белене", едва ли са обект на работата на една работна група. Вариантите, които са възможни, сме ги обсъждали. Те са ясни и не са много. Те са един...", каза Георгиев. 

Според него, подлежи на проверка на това, което е декларирано, че е произведено и дали е произведено. Очаква се евентуално посещение на български експерти в Русия, проверка на документацията – тя е в наличност и в България и решаване на това по какъв начин ще се съхранява за в бъдеще това оборудване, защото то е произведено така или иначе.

"Подчертавам, ние имаме оборудване почти на 100 процента за два блока. Продължава да се говори само за един блок. Не, имаме оборудване за два блока и трябва да мислим именно какво да правим с тези два блока по-нататък. Много е хубаво, че като потенциал площадката в Козлодуй също е готова. Чака се разрешение на Агенцията за ядрено регулиране. В момента въпросите за решаване, основните, са по какъв начин ще се използва това оборудване и те са от приоритета на Министерството на енергетиката", заяви Изпълнителният секретар на Българския атомен форум.

Георгиев изтъкна, че е малко вероятно китайската група да се ангажира със строежа на "Белене". Страната ни предварително е обявила, че търси частен инвеститор и не е готова да гарантира изкупни цени за електричеството от централата.

"Китайците обикновено, когато инвестират в ядрена енергетика, желаят да имат държавни гаранции, желаят да имат фиксирани условия за цените и ред други неща и всъщност финансовото участие на китайците в един такъв проект е пари, които те осигуряват за своята промишленост, която произвежда оборудване за бъдеща атомна централа", обясни ситуацията Станислав Георгиев.