4 млн. лв. вече са изплатени като компенсации на повишаването на цената на електроенергията за бизнеса.

Подписани са 44 договора, като остават още 3 или 4 договора, за да се финализира и да обхване на 100% помощта за небитовите потребители, които ще получат помощта от 110 лева не мегават час. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков пред журналисти. Сериозните плащания се очакват да започнат от 1 декември, когато се фактурират вече ноемврийските сметки.

Има изплатени компенсации, които са на стойност 4 млн. лв. Цялата сума на компенсациите на всички крайни клиенти е 450 млн. лева.

КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цената на тока

КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цената на тока

Промени Методиката, по която се изчисляват цените

Програмата реално стартира и сериозната част от компенсациите ще започне от 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Крайните клиенти ще видят и двете компенсации за двата месеца накуп. Всички работим активно, за да може помощта да стигне до всички, увери Живков.

Потребителите трябва да бъдат спокойни и всеки, който попада в групата, ще си получи своята компенсация, уточни министърът и добави, че средствата са осигурени.

Общата сума, която достига до бизнеса, е в размер на 140 лева (110 лева плюс 30 лева за клиентите на последна инстанция). Това е компенсация, която се доближава до най-голямата в Европейския съюз, давана на бизнеса като сума. През периода на действие на методиката за доставчик от последна инстанция, която КЕВР промени, МЕ стартира информационна кампания, която да информира достатъчно добре този път крайните клиенти за това, че трябва да си изберат доставчик, а не да оставят на доставчик от последна инстанция, обясни Андрей Живков.

В рамките на тази кампания са разработени листовки и те ще се разпространяват през клиентските центрове на електроразпределителните дружества, на сдружението на общините, изработен е и информационен клип, който се разпространява на сайта на Министерството на енергетиката.

Държавата опрощава по 110 лева на мегаватчас за бизнеса

Държавата опрощава по 110 лева на мегаватчас за бизнеса

За компенсациите е предвиден общ бюджет от 450 млн. лв