110 лева на всеки мегаватчас ще бъдат върнати като компенсация за небитовите потребители, реши служебното правителство. Припомняме, че вече синдикати и работодатели се обединиха, като излязоха под прозорците на властта с едно основно искане - към бизнеса да се връща 75% от разликата в цената на тока между прогнозната такава, което е 119 лева и настоящата пазарна, която пък вчера превиши 482 лева. Така че към момента искането на протестиращите бизнеси и работници не е удовлетворено точно.

Все още няма ответна позиция на недоволните от рекордно високата цена, които обаче вчера се заканиха да продължат с протестите, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

За първи път има някакъв напредък

В конкретика - мерките ще бъдат приложени чрез договорка между държавата и доставчиците на ток на последна инстанция, които ще продават еленергията почти на себестойност с "разумна надценка". 

За компенсациите е предвиден общ бюджет от 450 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ "Козлодуй", през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ.

"Първите компенсации ще бъдат изплатени с първите настоящи сметки - тези за октомври, които се очаква да излязат от първо по петнадесето число на месец ноември", увери министърът на енергетиката Андрей Живков.

Във въпросните 110 лева отстъпка не влизат 30-те лева, с които преди време КЕВР обеща да намали сметките за ток.

"Обмисля се вариант решение на КЕВР за намаляване на ДДС на цените на тока за битовите потребители. Но в момента се работи по въпроса и не мога да кажа нищо конкретно", добави премиерът Стефан Янев.

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация