Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата. Това заяви премиерът Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, на който защити решенията взети от Министерство на здравеопазването и здравния министър Стойчо Кацаров.

По горещата тема от два дни - въвеждането на зеления сертификат - служебният премиер призна обаче грешка - твърде кратките срокове, в които са го въвели, и неподготвянето информативно на обществото за тази мярка.

Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин, уточни още Янев по повод зеления сертификат.

Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

Болниците ще се справят със зелените сертификати

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори." Алтернативата е затваряне на държавата с всички произтичащи от подобен акт ефекти и дефекти.

Янев бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

Стефан Янев подчерта, че е готов да понесе отговорност, както и всеки един друг член на служебния кабинет.

"Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността", призова Янев. Той се обърна и с призив към политическите партии да не използват ситуацията предизборно.

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

Има информация, че Радев е звънял по нощите