С призив за Декларация за обединение и съгласие към политическите партии се обръщат от Национално обединение на десницата. Призивът засяга поведението на политическите партии и отношението им към ваксинацията. От НОД на Петър Москов и Цветанов Цветанов се обръщат към своите опоненти, които участват в кампанията за изборите на 14 ноември с призив да се загърбят различията и всички да призоват своите съмишленици да се ваксинират.

От Национално обединение на десницата са притеснени, че в България здравната криза се задълбочава все повече за разлика от останалите държави, които окончателно излизат от нея.

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Управляващите заменят обаче трайните ефективни решения с непоследователни и ситуационни мерки и липсва ясна перспектива за излизане от кризата.

С използването на страховете на хората за тяснополитически цели, политиците превърнаха здравната криза в криза на националното единство и предизвикаха тежко разделение на българите, констатират от НОД, затова призовават всички политически партии да се обединят около следното:

  1. Първата и най-важна стъпка на всички отговорни политици е обединение на нацията.
  2. Декларираме отказ от изразяване на тези и становища, насаждащи в обществото недоверие към ваксинационния процес.
  3. Ангажираме се да направим активната проваксинационна кампания важна част от политическите си послания, за да мотивираме симпатизантите си за доброволна ваксинация.
Министър Денков е в отлична физическа и психическа форма, уверяват от МОН
Обновена

Министър Денков е в отлична физическа и психическа форма, уверяват от МОН

Срещу него не е извършено физическо посегателство

Припомняме, че вчера здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, според която за ходене на кина, концерти, фитнеси и др. трябва да се представя зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или пък отрицателен тест за COVID.

Днес от БСП излязоха с позиция, с която заявяват, че са против зеления сертификат. Те поискаха оставката на Кацаров.

Малко по-късно с позиции против мерките излязоха и от ВМРО, и от МИР, които смятат, че държавата не е изпълнила основното си задължение - да проведе адекватна информационна кампания за ваксинацията за ограничаване на пандемията. Те също поискаха отмяна на заповедта, или оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Атака и "Възраждане" излязоха също на протест. Стигна се дотам от МОН да уверяват, че здравето на просветния министър е добре, след като по-рано бе съобщено, че той е нападнат.