Трябва да сме подготвени, смята реформаторът Мартин Димитров във връзка със спрените от Русия газови доставки за Украйна. Според него трябва да има достатъчно количества в Чирен, както и да сме в готовност за внос на газ през Гърция, ако се наложи.

Припомняме, руският енергиен мастодонт „Газпром" спря доставките на природен газ за Украйна, след като Киев не направи авансово плащане за нови количества.

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени до постъпването на нови плащания от страна на „Нафтогаз”, съобщи председателят на „Газпром” Алексей Милер.

Спирането на доставките притесни родната опозиция. То породи опасения от идването на нова газова криза.

Виждате ли сега защо толкова натискаме за тези интерконектори, които ги няма и защо още догодина трябва да е готов първият интерконектор с Румъния, а до две години този с Гърция, именно заради такива ситуации, почерта Мартин Димитров.

По мнението му има различни трасета, от които да внасяме газ. Толкова години България е единствената страна в ЕС, която няма алтернатива, посочи реформаторът.

Не виждам опасност от криза, смята от своя страна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В Чирен са нагнетени максималните количества. Имаме алтернатива от Гърция, така че според мен опасността от криза като през 2009 г. дори и да се случи, няма никакъв проблем с доставките, успокои геберът.