Хранилището в Чирен е пълно на 67% към днешна дата. Към края на октомври ще изпълним зададената цел от ЕС за запълване на 80%. Това заяви пред БНТ шефът на "Булгратрансгаз" Владимир Малинов.

По думите му хранилището в Чирен подпомага потреблението на природен газ, когато през зимата потреблението се повишава. Той посочи, че при извънредни обстоятелства от там могат да се вземат около 15-16% за покриване на нуждите на потребителите.

Малинов заяви, че има проект за разширение на хранилището, одобрен от ЕС. То има ключово значение. Водят се разговори за финансиране. Той трябва да бъде завършен и въведен в експлоатация през 2024 г, допълни шефът на Булгартрансгаз.

Относно темата за интерконектора с Гърция, Малинов посочи, че газопровода не се развива от Булгартрансгаз, но дружеството е оказало пълно съдействие на колегите. Убеден съм, че Интерконектора ще заработи на 1 октомври. Извършили сме всички действия за свързване на проекта с нашата газопроводна мрежа. Извършени са тестове и всичко работи изрядно, каза той.

Според Малинов, няма опасност страната ни да остане без газ през зимата. Страната може да получи природен газ от нашите съседи, добави той.