В гостуването си в студиото на БНТ Владислав Панев от ПП-ДБ, съпредседател на Зеленото движение, коментира бъдещето на въглищните централи в страната. Той предположи, че пазарните условия може да продиктуват тяхното затваряне много преди 2038 г.

Според Панев няма гаранции, че няма да има съкращения на служители в тези електроцентрали през следващите години. Освен това той подчерта необходимостта от реформи в енергетиката и земеделието, като заяви, че въпреки намаляването на производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 2", както и добива на въглища, тази година са наети нови 75 човека, което според него е доказателство за неефективно управление.

Панев отхвърли като популистки твърденията, че няма да се строят соларни паркове върху територията на вече затворените централи. "Бъдещето на 'Марица изток' е свързано със соларни паркове, нови индустрии и заводи за батерии", акцентира той.

Владислав Панев също така сподели, че в правителството и парламентарното мнозинство съществува напрежение. Оценката му за управлението на премиера Николай Денков е висока, особено по отношение на намесата му във кризата със земеделците и миньорите и енергетиците. Некоалицията обаче е сложна, като в нея има ниско взаимно доверие, добави той. Именно за това той заяви, че би искал да се подпише споразумение между управляващите партии.

Крум Зарков: Канадската борба в „некоалицията“ се печели от Борисов и Пеевски

Крум Зарков: Канадската борба в „некоалицията“ се печели от Борисов и Пеевски

Той заяви че предложените промени в конституцията са до голяма степен конюнктурни