Нефт и природен газ ще се търсят в нашия блок "Силистар" в Черно море. Със задачата се заема световната компания "Шел".

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ бе подписан на церемония в Министерския съвет, като подписите си поставиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регионалният вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В." Айлин Уилкинсън.

Проучването за нефт и природен газ в "Силистар" е за срок от пет години, като договорът предвижда и удължаване на търсенето два пъти с по две години. Реалното проучване обаче ще започне тогава, когато "Шел" получи всички разрешителни за тази си дейност у нас.

„Грийнпийс” скочиха срещу „Силистар”

„Грийнпийс” скочиха срещу „Силистар”

Южното ни Черноморие ще бъде застрашено от сеизмични проучвания

"Добре дошли. Успех при проучването, защото това за бъдещето на България е изключително важно", ги приветства премиерът Бойко Борисов.

С подобна стъпка той вече не виждал как някой ще каже, че България не работела за диверсификацията на източниците на природен газ. "Убеден съм, че находищата ще са добри и това за в бъдеще ще даде огромни предимства за газовия разпределител "Балкан"", отбеляза премиерът.

"Много специален ден за българската енергетика. С подписването на този договор ние правим важна крачка към постигане на един от нашите основни приоритети, а именно - диверсификацията на източниците на природен газ", доволна е и министър Теменужка Петкова.

Припомняме, блокът „Силистар" е разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Конкурсът за проучването беше обявен на 18 април 2015 г. В него можеха да участват компании, имащи поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.