Цената на природният газ от 1 ноември няма да се повиши до 119 лева, както предвиждаше КЕВР, а напротив - ще намалее символично спрямо тази за октомври.

Цената на мегаватчас през изминалият месец бе 94,54 лева, а от 1 ноември тя ще бъде коригирана символично на 93,15 лева. Това по същността си е 33% по-малко от първоначално предвижданите ценови нива. Новината обявиха на брифинг в Министерски съвет енергийният министър Андрей Живков, шевът на КЕВР Иван Иванов и началникът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Причината за избягването на резкия скок на синьото гориво е договорка между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" за доставка на допълнителни количества на по-ниска цена. "Благодарение на обединените усилия на "Булгаргаз" и КЕВР България ще има една от най-ниските в Европа цени на природния газ", подчерта министър Живков.

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

Не са калкулирани цените за достъп и пренос, акциз и ДДС...

Самите преговори с руската страна са продължили повече от месец, каза шефът на "Булгаргаз". Уточнихме някои спорни въпроси, каза той, като обаче не влезе в конкретика, позовавайки се на поверителността на договора с "Газпромекспорт".

Цената на синьо гориво се очаква да падне още, макар и с малко и през декември, увери Павлов. Цената на мегаватчас от 1 декември се очаква да варира в диапазона 90-92 лева.

"Българските потребители трябва да са спокойни, че няма да има повишение на цените", увери шефът на КЕВР. И обеща - след 1 януари регулаторът ще направи всичко възможно да няма резки скокове на газ, парно и ток.

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи
Обновена

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи

Първоначалната заявка беше за 16%