"Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Баку по време на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор.

По думите ѝ това е голямо предимство за България.

Министърът акцентира и върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.

По думите ѝ, от геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция - България, който е ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север.

По време на форума Петкова заяви, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г. съвемстно с пускането на газопровода ТАР.

Според Сандра Удкирк - заместник - помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ, завършването на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз.

Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор

Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор

Азербайджан продължава да е основен източник на ресурси

Енергийният министър подчерта, че интерконекторът Гърция-България се реализира съвместно с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис. В неговото изграждане България ще участва като акционер чрез "Булгартрансгаз" .

По думите ѝ това ще осигури доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.

"България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", увери Петкова.