България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време на своето председателство на Европейски съвет.
Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, информираха от Министерството на енергетиката.

По време на обсъждането е подчертано значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика.

Участниците в разговорите са приветствали инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи.

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Обществената поръчка за изпълнител стартира тази есен

Според заместник-председателят на ЕК и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович напредъкът по интерконектора Гърция-България е видим благодарение на усилията на българското правителство.

Теменужка Петкова обясни, че ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки.

"В унисон със заложените приоритети, реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ.".
Това каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта.

Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари

Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари

Това предупреди шефът на БЕХ

По думите й Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор.

Страната ни е неразделна част от Южния газов коридор с интерконекторите Гърция-България и Турция-България. Чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

България да наблегне за интерконекторите с Гърция и Румъния, съветват от ЕК

България да наблегне за интерконекторите с Гърция и Румъния, съветват от ЕК

Якуб Адамович, говорител...

Петкова подчерта, че дейностите по проекта за интерконектор Гърция-България са в напреднала фаза. Това заяви тя пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз. Очаква се строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г., подчерта тя.