Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесен от Делян Добрев и Йордан Цонев, мина на второ четене в парламента.

С предложените промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 г. Предлага се отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100 % от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата. Различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната.

Поправките в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти минаха на второ четене в комисия

Поправките в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти минаха на второ четене в комисия

С промените се връщат законовите текстове, отменени през октомври 2023 г.

От 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 70 на сто. С промяна в Закона за акцизите и данъчните складове се предлага значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Според вносителите това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складодържателя. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.

Юридическата мощ на тази сглобка е притеснителна, каза социалистът Драгомир Стойнев. Той се върна към предходния законопроект, разгледан от пленарна зала, който му приличал на приказка за ВЕИ. Вие в този парламент не знаете какво правите, смята той. Румен Гечев поиска ЕГН-та на експертите, сътворили закона.

Сбогом на руския петрол: "Лукойл" ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Сбогом на руския петрол: "Лукойл" ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Опит за запазване на рафинерията в Бургас