Енергийната комисия в Народното прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С предложените промени се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 г.

Предлага се отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата. Различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната.

Приеха на първо четене поправки в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

Приеха на първо четене поправки в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

Връщат се законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 година

Предлага се от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 50 на сто.

С промяна в Закона за акцизите и данъчните складове се предвижда и значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складодържателя. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.