Заработи третата от четирите модернизирани компресорни станции - КС „Странджа“, през която преминава 85% от транзитирания през България природен газ.

Реконструкцията на КС „Странджа“ възлиза на близо 70 млн. лева, а инвестицията в ново оборудване за четирите компресорни станции (Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич) надхвърля 200 млн. лева.

В средата на годината предстои да бъде открита и тази в Петрич, съобщават от енергийното министерство.

Проектът се финансира със средства на Булгартрансгаз, като се изпълнява от Главболгарстрой, а оборудването – газотурбинните агрегати, е на американската компания Солар Турбайнс.

Изтъква се, че Странджа“ е включена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция – възстановява загубите на налягане и осигурява договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница.

С модернизацията на обекта се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми. Намалява се рискът от непланирани ремонти; подобрява се техническото състояние и се повишава техният експлоатационен ресурс.

Присъствалият на церемонията в Бургаско премиер Борисов изтъква, че през компресорната станция „Странджа“ преминават 14 млрд. куб. метра природен газ за Истанбул, за които страната ни получава транзитни такси.

За да използваме всички потенциални възможности за диверсификация, работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите, написа Борисов и във фейсбук профила си. За нас това ще е достъп до глобалния пазар на втечнен природен газ, уточнява той.

От постинга му става ясно, че на 19-ти април в Бургас ще бъде доставена нефтената платформа, която ще бъде използвана за проучване залежите на нефт и газ у нас.

Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на „Хан Аспарух” за проучване и добив на газ, пояснява премиерският фейсбук профил.